Architectuurprijs Kortrijk 2022

Minister Liebaertlaan 18

Begin 2020 werd de herenwoning aangekocht door Delfien en Sis. De bestaande woning straalt op zichzelf charme en authenticiteit uit, maar er was een renovatie nodig om de woning te optimaliseren en meer licht te geven..

Eigenaars: Sis Pillen & Delfien Versaevel
Architect: Sis Pillen, iswm Kobe Pillen (platform architectuur), Dimitri Vroonen (DMTR architectuur) Hannes Monserez (Macadam Atelier)
Foto’s: Sis Pillen & PxL

 

Begin 2020 werd de herenwoning aangekocht door Delfien en Sis. De bestaande woning straalt op zichzelf charme en authenticiteit uit, maar er was een renovatie nodig om de woning te optimaliseren en meer licht te geven.. Het renovatieproject mocht gedurfd zijn, maar tegelijkertijd was het budget voor de renovatie beperkt. De renovatie focust op een nieuwe achtergevel en een nieuwe keuken, die samen met de realisatie van de galerieruimte (MAST art gallery), naast de keuken, een bijzondere band leggen met de tuin.

De oorspronkelijke smalle L-vormige keuken in de achterbouw werd gestript en deels afgebroken. Er werd gezocht naar een optimale ruimtelijkheid voor de nieuwe keukenruimte, die noordelijk op de tuin is gericht. Er werd expliciet gekozen om de uitbouw met twee bouwlagen niet af te breken maar de bestaande zuiderse karakteristieken meer in de verf te zetten. Zo werd er een overdekte buitenruimte ontworpen met zichtbare, speelse betonbogen. Het schuingeplaatste glasraam met schuifelementen snijdt door het volume van de achterbouw. De schuine glasgevel zorgt voor een maximaal ruimtegebruik van de nieuw ontworpen keukenruimte maar creëert een minimale ingreep op de bestaande uitbouw.

In het hoofdvolume van de woning werden minimale architecturale ingrepen uitgevoerd om de charme van de eclectische woning van het begin van vorige eeuw te bewaren. Een bescheiden vide werd gecreëerd op de gelijkvloers om de donkerste ruimte te voorzien van voldoende natuurlijk daglicht. Dit wordt gerealiseerd door een grote doorgetrokken raamopening te genereren over verdieping 0 en +1.


Architectuurprijs Kortrijk 2022

Een organisatie van