Architectuurprijs Kortrijk 2022

Oudenaardsesteenweg 291

Op een diep perceel aan de Oudenaardsesteenweg stond een leegstaande handelszaak met woning. Het oude pand had een rijke geschiedenis aan diverse activiteiten en bouwkundige ingrepen, maar de sloophamer drong zich op.

 

Eigenaars: Charlotte Bol & Lisa Bol
Architect: ir. arch. Charlotte Bol & Andries Vansteelandt - Het Kabinet Architecten
Foto’s: PxL

 

Twee zussen engageerden zich samen om dit pand te herbouwen en elk hun eigen ambities waar te maken. Het programma bestond uit (1) een woning met bureau voor een architectenkoppel en (2) een handelszaak met kapsalon. Een belangrijke uitdaging was om beide functies te combineren en voldoende privacy te geven. Een pittige opgave op een smal perceel.

De introductie van een ruime patio splitst het gebouw in twee en brengt natuurlijk licht tot diep in het gebouw. Het kapsalon situeert zich vooraan naast een gedeelde inkomhal. De leefruimtes komen achteraan en het architectenbureau op de verdieping.
 
Het planconcept is eenvoudig en helder. Aan de linkerzijde van het gebouw situeren zich alle functies zoals bergingen, toiletten en trappen. De rechterzijde van het gebouw wordt hiermee gevrijwaard van een verdere opdeling zodat een zuiver en open plan bekomen wordt.

Een belangrijk vertrekpunt bij het ontwerp van het bouwvolume bestond erin om het traditionele straatbeeld te respecteren door het typerend gabarit van twee bouwlagen onder hellend dak over te nemen. De verfijnde materiaalkeuzes en detailleringen met imposante gevelopeningen verraden echter een hedendaagse architectuur. De gevels van het gebouw werden gematerialiseerd met witte baksteen en zwarte tegeltjes op een sokkel in natuursteen. Dit contrast in de gevelmaterialen versterkt de volumetrie van de uitbreiding op de verdieping.

Het ontwerp is een voorbeeld van hoe gedeeld eigenaarschap op kleine schaal een grote meerwaarde kan betekenen. Twee verschillende functies worden gecombineerd in een open en lichtrijk gebouw met aandacht voor privacy en een interessante beleving.

 


Architectuurprijs Kortrijk 2022

Een organisatie van