
Filips van de Elzaslaan 49
Dit renovatieproject behelst het vervangen van een bestaande gelijkvloerse uitbreiding door een nieuwe ‘tuinkamer’, het creëren van bergruimte in het oorspronkelijke woonhuis en het vernieuwen van de keuken.
Eigenaar: Pieter en Petra Vanslembrouck – Broeders, Ada.
Architect: Klaas Vanslembrouck - vik-architectuur
Foto’s: Michiel Decleene






Dit renovatieproject behelst het vervangen van een bestaande gelijkvloerse uitbreiding door een nieuwe ‘tuinkamer’, het creëren van bergruimte in het oorspronkelijke woonhuis en het vernieuwen van de keuken. De ingreep werd opgevat als één continu scherm uit
multiplex dat zich doorheen het woonhuis plooit en eens voorbij de achtergevel als een tongewelf over de nieuwe tuinkamer buigt.
De klassieke koterij achteraan de rijwoning was van slechte kwaliteit en belemmerde de relatie met de tuin. Aangezien de straat- en de tuinzijde licht en zicht konden genieten, moest er in het donkerdere centrum bergruimte komen. Deze werd achter een bibliotheek
verstopt.
Op die manier ontstaat een huis in twee delen: het oorspronkelijke voorhuis en een via een smalle passage bereikbare en sterk contrasterende tuinkamer. De gedachte ‘van het ene huis naar het andere te kunnen wandelen’ creëert (mentale) ruimte.
De opdrachtgevers hunkeren naar de rust en openheid van het platteland, naar connectie met groen, maar maken een principiële keuze voor de stad.
De eenvoudige constructieve opbouw van de tuinkamer is makkelijk leesbaar: De massieve houten ribben die de structuur vormen bleven zichtbaar, de glazen gevel werd er los omheen geplaatst. Wonen in een constructie die je als bewoner intuïtief begrijpt is
opnieuw iets wat je eerder in een (blok-)hut in de natuur verwacht dan in een stadswoning.
Aangezien de tuinkamer (net) niet de volledige perceelbreedte gebruikt zal deze op termijn langs drie zijden door groen overwoekerd worden en zal het ‘tunnelgevoel’ dat kenmerkend is voor rijwoningen verdwijnen.