
Patersmotestraat 8
De onvermijdelijke sloop van het bestaande pand maakt plaats om out of the box te reflecteren over ‘wonen met begrensde afmetingen in een stad’: hoe ruimte maximaliseren; het openen van het plan; omgaan met licht, lucht en zicht; experimenteren met niet-traditionele bouwmethoden en materialen; contact met groen... .
Bouwheer: Jan Lapere
Architect: joranmarijsse architecture
Foto’s: Yannick Milpas






De vraag van de bouwheer was: een open woning om te verhuren, met veel glas, weinig kotjes-ruimten, een loftgevoel en vriendelijk naar budget en in onderhoud.
Een open rode bakstenen gevelstructuur zonder ramen vormt de gevel in het straatbeeld. Achterliggend is een glazen vliesgevel opgetrokken die met een spatie ertussen een voorportaal vormt. Hier kan eenvoudig de fiets worden gestald of van de zon worden geprofiteerd.
Achteraan de woning is opnieuw een grote glaspartij waardoor er in de leefruimte een openheid en een tweezijdig doorzicht op groen ontstaat. Door de centrale keuken te liften, krijgt de lange dubbelhoge leefruimte verschillende verbonden deelruimten, met elk z’n hoogte, geborgenheid en praktische bergruimten.
Ruimtelijk worden plekken gebundeld en wordt circulatie beperkt. Er zijn geen gangen en kamers worden gemaximaliseerd. Plekken op het gelijkvloers lopen vanuit het interieur over in het exterieur en vice versa. Met het openzetten van de deuren wordt de leefruimte een grote buitenkamer.
De bijna energie neutrale woning (E30) wordt verkregen door de oriëntatie van de ruimten, de vorm van de architectuur en het toepassen van hernieuwbare energie (warmtepomp, zonnepanelen). De kleinschaligheid van het bouwsysteem en de prefabricatie maakt dat de woning op korte termijn en met weinig impact op de buurt is opgetrokken.