Architectuurprijs Kortrijk 2022

Elzenlaan 4

De woning is in het begin van de jaren zestig ontworpen door de bekende Belgische architect Marc Dessauvage.

Eigenaar: Sophie Lanckriet
Architect: Marc Dessauvage (oospronkelijk plan), Steve Knockaert - TK Architecten (renovatie)
Foto's: PXL Beeldcollectief & Tim Van De Velde

 

De woning is in het begin van de jaren zestig ontworpen door de bekende Belgische architect Marc Dessauvage. De woning had sindsdien geen grondige opknapbeurt gehad en stond al enkele jaren leeg. De nieuwe bewoners hadden aan de eerste eigenaar beloofd om de villa grondig te renoveren, maar met respect voor en het behoud van de originele (natuurlijke) materialen zoals baksteen, glas, hout en keramiek.

Om wat extra comfort te bekomen is het volume van een buitenterras toegevoegd aan het volume van huidige keuken. Er werd ook in het hele huis vloerverwarming geïnstalleerd.

Alle materialen en technieken waren dringend aan vernieuwing toe. Her volledige huis s gestript:  Vloeren, dak, ramen, deuren, Alles was weg. Telkens met het plan om voor de heropbouw te zoeken naar bedrijven en ambachtslieden die alles terug in ere konden herstellen. Identieke oude Boomse tegels in oranje/rode terracottakleur met dezelfde maat werden gevonden en geplaatst.

Het design van deze tuinwoning oogt strak en brutalistisch zoals vele realisaties van architect Marc Dessauvage. De woning voelt Scandinavisch aan een heeft een zeer sterk binnen-buitengevoel door de grote glaspartijen en doet denken aan woningen van de hand van Mies van der Rohe en Le Corbusier.

Bij de aankoop van de woning beseften de nieuwe bewoners zeer snel dat deze unieke woning deel uitmaakt van het architecturale DNA binnen het Vlaamse Erfgoed. Een renovatie/restauratie met zorg was aan de orde. Toch is dit geen complete retrotrip: hedendaagse kunst en nieuwe architecturale details maken het huis klaar voor de volgende zestig jaar.


Architectuurprijs Kortrijk 2022

Een organisatie van